vrijdag 29 augustus 2014

Fairysteps review: barefoot genoeg?

Het liefst loop ik barrevoets. Als het weer en het terrein het toelaat, heerlijk! Er is een hele stroming die vindt dat 'barefoot' het beste is voor de voeten. Je zou volgens deze theorie de minste kansen hebben op het ontstaan van voetafwijkingen. Nog niet zo lang geleden droeg ik, wanneer ik schoenen droeg, nog schoenen met een hak, een voorgevormd voetbed en/of een stugge zool. Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik voetklachten, pijn onder mijn hak. Ik had, volgens bronnen op het web, twee opties: een steunzool laten aanmeten óf gaan voor een flexibele, minimalistische schoen. De eerste optie trok me niet zo aan en de tweede zou ik natuurlijk altijd kunnen proberen. Baat het niet, dan kon ik altijd nog aan de steunzool.

Ik gaf mezelf een half jaar. Alle hakschoenen bleven in de kast, de bergschoenen met voorgevormd voetbed liet ik staan. Ik droeg alleen de schoenen die ik had die voldeden aan het barefoot principe. Na drie maanden waren de klachten over. Hoera! Geen steunzolen, maar nieuwe schoenen had ik nodig.

In Europa zijn leuke, mooie barefootschoenen voor volwassenen moeilijk te verkrijgen. Ik kocht een paar bij een bedrijf in de VS: Soft Star Shoes. Prachtige schoenen, maar prijzig om ze over te laten komen, de invoerbelasting is behoorlijk hoog. Ik zocht verder en kwam terecht bij Fairysteps. Op hun website staat niet direct iets over barefoot of minimalistsich, maar ik schatte zo in dat het wel eens behoorlijk in de buurt zou kunnen komen. Ik trok de stoute schoenen aan en bestelde uit hun Etsy shop een paar rode "Edith", in maat 5.

Vandaag zijn ze aangekomen! Ik vind ze mooi!
Beeldschoon of niet dan? 
Ze passen precies, ik heb een grote maat 38. Als ik sokken aan zou willen doen in deze schoenen, zou ik een maat groter moeten nemen. Het leer is dikker dan van Soft Star, maar het wordt vast nog wel soepeler in het dragen. De zool is vrij dik, ook weer in vergelijk met Soft Star, maar behoorlijk soepel. Ik ben benieuwd hoe ze morgen ochtend zitten, dan heb ik er géén werkdag van 8 uur op zitten en zitten ze misschien nog wel hemelser dan dat ze nu al zitten.


Fairysteps heeft een aantal kant en klare schoenen in hun Etsy winkel, maar ze maken ook op bestelling. Onder andere de prachtigste laarzen. Die staan op mijn verlanglijstje....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten