zaterdag 27 februari 2016

Alpaca Elodie-Olivia mix

Lamas en Alpacas zijn het hélemaal!

Bora kwam met een geweldig ontwerp in fris mint en roze/rood, Sweat Alpaca,uitgevoerd in een superkwaliteit, biologisch uiteraard. Daar wilden beide dames wel een jurkje van. "Met capuchon mama én zonder mouwen graag! En een draairok!" Ze zochten zelf de stof voor de rok erbij: Innsbruck ,lekker!

Het patroon is Elodie van Farbenmix, met een bovenstukje van Olivia, óók een Farbenmix patroon.
Ik naaide een voering in de capuchon van een Roze/rood streepje en de boordjes zijn schitterend Petrol Boordtricot, nom!





























dinsdag 9 februari 2016

Overgooier Madita

Een klein meisje werd twee jaar. Op mijn vraag naar eventuele verjaardagswensen was het antwoord: "Van jurkjes worden we blij. :)"

Dáár word ik óók blij van, vooral in die heerlijke kleine maatjes.

Het werd een Madita van Farbenmix, ontzettend leuk overgooiertje, met veel ruimte voor versieringen en stofcombo's.

De paarse stof is een restje babycord van een oude stenzo collectie wat ik nog had liggen, de middelste stof is Insbruck in blauw en groen. Ik maakte een roezeltje en de voering uit katoen, Garden.

Dit was het eindresultaat:







dinsdag 2 februari 2016

Stof uitzoeken voor Kniebroek Alex

De oudste vroeg om een kniebroek, 'lekker wijd Mam!'. Eén van de variaties van het patroon 'Posebuks 30300' van Minikrea leek mij daar wel geschikt voor. Met steekzakken. :)



Ik kon niet kiezen welke van de geweldige nieuwe kleuren bio sweat 'Alex' ik ging gebruiken, dus dan maar drie: Kiwi gecombineerd met paarse achterkant en een klein stukje lichtroze in de zakken.
De boordjes en de biesjes worden roze.






Morgen in elkaar zetten. :)

donderdag 28 januari 2016

Super Zachte Broek

Zoals jullie misschien al weten is jongste Mopje een liefhebber van broeken. Het werd tijd voor een nieuwe. "Een lekker wijde", was de opdracht. Het patroon is 30301 Ballonbuks, van Minikrea.

Er werd een stapel stofjes uitgezocht, met als basis de Mint Nicky, zacht to the max!


Mopje bestelde grote zakken op deze broek, hiervoor gebruikte ik de zaken van het patroon Luna, een ontwerp van de geweldige LaRaLil.

Bij de broek naaide ik een shirtje met aangeknipte mouwen. Uit een stukje Vincente, een leuke tricot met autotjes. :)

Ik ben benieuwd wat ze ervan vindt. :)








maandag 30 november 2015

Blauwe maandag

De rommel naaizolder opgeruimd en stofgezogen, wat was weggestreken, actie op webshop gezet: 15% korting met de code "sint15" en toen éindelijk begonnen met wat ik het allerleukst vind: stofjes uitzoeken voor naaiprojecten.

De jongste dochter was uit haar broeken gegroeid. En de stapel met leggings werd ook flux kleiner.

Twee leggings geknipt, één uit een stukje Underwater Love en één uit Turquoise streepjes. Die liggen klaar om in elkaar gelockt te worden.



Mopje heeft de broeken graag wijd. Het ultieme patroon daarvoor vind ik Ballonbuks 30301 van Minikrea.



Een Koningsblauwe Ribcord werd het, door Mopje zelf uitgezocht. Om de broek wat op te leuken ga ik er twee cirkels van een restje Simply Apples opnaaien. Nu nog beslissen met welke kleur: Lentegroen of Oranje :)









zondag 8 november 2015

Groentetaart in de emaille vorm

Ik deelde op Facebook een foto van onze lunch van vandaag; spinazie-preitaart met spekjes. Hierbij wijden we onze nieuwe, geweldige, eco-vriedelijke, schadelijke-stoffen-vrije emaille bakvorm in. Ik kreeg wat vragen over deze bakvorm.

Ik bestelde hem bij de geweldige mensen van Greenjump, een webshop met allerlei producten voor een meer duurzaam leven.

De vorm, van de firma Riess, bestaat uit een ring met een losse bodem. Het materiaal is emaille, vuurvast, voedselveilig én het kan in de vaatwasser. De vorm kocht ik als vervanger voor mijn aluminium springvormen, met anti-aanbaklaag. Die springvormen begonnen hun laag los te laten en dát leek me niet zo gezond om in ons eten te krijgen.



Dan nu het recept voor de Taart. :)

Het deeg:

  • 400 gram meel, dat kan alles zijn, van tarwe tot spelt. Het kan volledig wit zijn of volkoren, wat maar je voorkeur heeft (ik gebruikte speltbloem)
  • 2 theelepels zout (ik gebruik graag keltisch)
  • 200 gram koude boter
  • 2 eieren
  • een aantal eetlepels koud water
Doe het meel met de boter, in kleine stukjes, in de keukenmachine. Je kan het met de hand doen, zorg dan dat je snel werkt en het deeg niet te warm laat worden. Meng tot er kruimels ontstaan.

Voeg de twee eieren toe en kneed tot een soepel deeg ontstaat. Voel eventueel wat eetlepels water toe om het deeg te helpen soepel te worden.

Haal het deeg uit de mengkom en laat het afgedekt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling:

Je kan alles gebruiken wat je lekker vindt: allerlei groentes, noten, zuidvruchten, restjes vlees etc.

Vandaag werd het prei met spinazie en spekjes, puur omdat we dat in huis hadden. :)

Ik gebruikte 1 kilo prei, 1 doosje diepvriesspinazie, 250 gram spekblokjes.

Maak de groente schoon, snijd ze in stukjes en bak ze in een klontje boter. Giet het overtollige vocht weg, vóór je de groente in het deeg doet.

  • verwarm de oven voor op 180-200 graden (afhankelijk van je type oven)

Neem het deeg uit de koelkast, rol het uit en leg het in de ingevette bakvorm.

Verdeel het groente/vlees/etc mengsel over het deeg.

Over de vulling giet ik een mengsel van 5-6 losgeklopte eitjes, een beetje peper en wat melk.

Daarbovenop komt een laagje geraspte kaas. Het kan ook zonder kaas of je kiest voor gekruimelde blauwschimmelkaas of bijvoorbeeld dunne plakjes brie of andere lekkere kaas. :)

Bak je taart in het midden van de oven voor 30 tot 45 minuten. De taart is klaar als de bovenkant goudbruin is.

Door de groente kan de bodem hier en daar wat klef blijven, wij vinden dat niet erg, maar mocht je dat wél een probleem vinden, kan je het deeg eerst blind bakken. Dat wil zeggen met een vulling van kleiknikkers oid voor tien minuten, deze 'blinde' vulling eruit halen, dan pas de groente erin en nog weer 30 minuten de oven in.

Het deeg wat wij overhouden geven we hier aan de kinderen, die er heerlijke zoute koekjes mee bakken. Uitrollen en uitsteken met koekjesvormpjes. Die gaan een kwartiertje mee met de taart, op een bakplaat, tot ze goudbruin zijn.



Smakelijk! :)