maandag 30 november 2015

Blauwe maandag

De rommel naaizolder opgeruimd en stofgezogen, wat was weggestreken, actie op webshop gezet: 15% korting met de code "sint15" en toen éindelijk begonnen met wat ik het allerleukst vind: stofjes uitzoeken voor naaiprojecten.

De jongste dochter was uit haar broeken gegroeid. En de stapel met leggings werd ook flux kleiner.

Twee leggings geknipt, één uit een stukje Underwater Love en één uit Turquoise streepjes. Die liggen klaar om in elkaar gelockt te worden.



Mopje heeft de broeken graag wijd. Het ultieme patroon daarvoor vind ik Ballonbuks 30301 van Minikrea.



Een Koningsblauwe Ribcord werd het, door Mopje zelf uitgezocht. Om de broek wat op te leuken ga ik er twee cirkels van een restje Simply Apples opnaaien. Nu nog beslissen met welke kleur: Lentegroen of Oranje :)









zondag 8 november 2015

Groentetaart in de emaille vorm

Ik deelde op Facebook een foto van onze lunch van vandaag; spinazie-preitaart met spekjes. Hierbij wijden we onze nieuwe, geweldige, eco-vriedelijke, schadelijke-stoffen-vrije emaille bakvorm in. Ik kreeg wat vragen over deze bakvorm.

Ik bestelde hem bij de geweldige mensen van Greenjump, een webshop met allerlei producten voor een meer duurzaam leven.

De vorm, van de firma Riess, bestaat uit een ring met een losse bodem. Het materiaal is emaille, vuurvast, voedselveilig én het kan in de vaatwasser. De vorm kocht ik als vervanger voor mijn aluminium springvormen, met anti-aanbaklaag. Die springvormen begonnen hun laag los te laten en dát leek me niet zo gezond om in ons eten te krijgen.



Dan nu het recept voor de Taart. :)

Het deeg:

  • 400 gram meel, dat kan alles zijn, van tarwe tot spelt. Het kan volledig wit zijn of volkoren, wat maar je voorkeur heeft (ik gebruikte speltbloem)
  • 2 theelepels zout (ik gebruik graag keltisch)
  • 200 gram koude boter
  • 2 eieren
  • een aantal eetlepels koud water
Doe het meel met de boter, in kleine stukjes, in de keukenmachine. Je kan het met de hand doen, zorg dan dat je snel werkt en het deeg niet te warm laat worden. Meng tot er kruimels ontstaan.

Voeg de twee eieren toe en kneed tot een soepel deeg ontstaat. Voel eventueel wat eetlepels water toe om het deeg te helpen soepel te worden.

Haal het deeg uit de mengkom en laat het afgedekt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling:

Je kan alles gebruiken wat je lekker vindt: allerlei groentes, noten, zuidvruchten, restjes vlees etc.

Vandaag werd het prei met spinazie en spekjes, puur omdat we dat in huis hadden. :)

Ik gebruikte 1 kilo prei, 1 doosje diepvriesspinazie, 250 gram spekblokjes.

Maak de groente schoon, snijd ze in stukjes en bak ze in een klontje boter. Giet het overtollige vocht weg, vóór je de groente in het deeg doet.

  • verwarm de oven voor op 180-200 graden (afhankelijk van je type oven)

Neem het deeg uit de koelkast, rol het uit en leg het in de ingevette bakvorm.

Verdeel het groente/vlees/etc mengsel over het deeg.

Over de vulling giet ik een mengsel van 5-6 losgeklopte eitjes, een beetje peper en wat melk.

Daarbovenop komt een laagje geraspte kaas. Het kan ook zonder kaas of je kiest voor gekruimelde blauwschimmelkaas of bijvoorbeeld dunne plakjes brie of andere lekkere kaas. :)

Bak je taart in het midden van de oven voor 30 tot 45 minuten. De taart is klaar als de bovenkant goudbruin is.

Door de groente kan de bodem hier en daar wat klef blijven, wij vinden dat niet erg, maar mocht je dat wél een probleem vinden, kan je het deeg eerst blind bakken. Dat wil zeggen met een vulling van kleiknikkers oid voor tien minuten, deze 'blinde' vulling eruit halen, dan pas de groente erin en nog weer 30 minuten de oven in.

Het deeg wat wij overhouden geven we hier aan de kinderen, die er heerlijke zoute koekjes mee bakken. Uitrollen en uitsteken met koekjesvormpjes. Die gaan een kwartiertje mee met de taart, op een bakplaat, tot ze goudbruin zijn.



Smakelijk! :)

dinsdag 3 november 2015

Schortjurkje 1080a in Kokka

Japanse stoffen, prachtig, vol kleur, bloemen, lantarens. Ik kocht voor de webshop drie prints, met als basiskleur mosterdgeelrozerood en blauw. En wist direct wat ik daar van wilde maken. Een jurkje voor mij. Ik zag het patroon voor een schortjurkje, simpel met een paneel aan de onderkant én twee zakjes op de voorkant. Dát leek me wel wat. Het patroon bleek bedacht door Dottie Angel en uitgebracht door Simplicity, als patroon nummer 1080a.

Ik kocht het en ging aan de slag.

Simplicty heeft, net als veel Amerikaanse patronen, de naadtoeslag al bijgegeven, irritant voor mij. Maar met zo'n simpel patroon niet een enorme ramp.

Ik maakte een maat L, korte het bovenstuk 2 cm in, de onderkant 9 cm en trok me niks aan van het bias dat op alle naden genaaid diende te worden. De halslijn knipte ik tot een voor mij wat meer flatterende V.

Ik ben wel tevreden met het eindresultaat: een kleurrijk werkkleed. Met een vestje erop perfect voor de winter. :)








woensdag 21 oktober 2015

Winterjurk Roza

Er ligt hier al een tijd een stofje te wachten op een toepassing: prachtige Roza van Znok.

Ik maakte een combi met een geweldige rode blokstrepen sweat van Lillestoff en de heerlijke oranje tricot, die werkelijk óveral bij past.

Het patroon is een verhaspelde Louisa van Compagnie M. De Louisa bijna klaar en gepast, kwam ik er achter dat dit model Mopje niet lekker staat en daarom voegde ik een knopenlijst en capuchon toe. Veel beter. :)

De inspiratie daarvoor vond ik op de pagina van Laralil, een dame die de meest prachtige dingen maakt en in een huis woont waar ik van droom. Ik heb direct haar patronen besteld, daar staan super mooie variaties op, die ik graag zou proberen. Alleen jammer dat ze maar tot maat 116 gaan.












maandag 19 oktober 2015

Steek.voor.Steek: Pop Lotje

Jongste Mopje vond het boek Steek-voor-Steek van Jane Bull in de bibliotheek. Ontzettend leuk boek met allerlei patronen voor het maken van poppen. Mopje wilde een "Lotje Ballerina!" en Oudste Mopje ging me helpen deze te maken.

Ik heb in plaats van katoen, poppentricot gebruikt. Dit resulteerde in een wat vollere pop, de patroontjes voor de kleertjes heb ik daarom wat vergroot. Hier en daar 0,5 tot een hele centimeter erbij. Het lijfje vulde ik met schapenwol en de haartjes zijn van wolvilt, net als de kleertjes.

De schoentjes maakt Mopje nr 1 zelf, die zijn nog onder constructie. :)

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar onder begeleiding en 11 jaar zelfstandig te laten naaien en breien. Ik denk dat het óók super geschikt is voor diegene die graag een pop wil maken, maar een complete Zonnekindpop nog een te grote uitdaging vindt.








woensdag 14 oktober 2015

Gevoerde wantjes tutorial

"..6 tot 10 graden met in Limburg kans op natte sneeuw..." zegt de dame op de radio.

De oudste heeft geen wanten meer die passen. Ik weet van vorig jaar dat lekkere, niet polyester wanten, waar je polsen óók warm in blijven nogal onvindbaar blijken.

Maar hé, ik heb nog een stapel wollen stofrestjes, verwassen wollen truien én een naaimachien. Dát moet toch niet moeilijk zijn?

Een patroon had ik snel gevvonden: Imaziet

De kleur wordt paars, passend bij de wintermuts die Mopje al een paar jaar heeft. Ik bedacht ze te willen voeren, daarvoor koos ik een reststukje nicky velours. Maar je kan natuurlijk ook een mooie stukje tricot nemen of een dunne wol.

Aan de slag.


Knip alle patroondelen twee keer uit beide stoffen. 


Knip ook twee boorddelen, ik koos ribtricot. Je kan ook een boord van een mouw van een (verwilte) wollen trui gebruiken of (wat ik in de planning heb voor wanten voor mezelf), een paar oude wolle sokken :) Zorg dat de boord in ieder geval wijd en lang genoeg is om de pols lekker warm te houden. Mijn ervaring is dat gekochte wanten nogal vaak wat te wensen over laten op dat gebied. Brrr, verkleumde polsen.



Leg de duimen van deel 1 en 2 goede kanten op elkaar. 


Naai vanaf de boord via de duim naar de andere kant, stop met naaien aan de basis van de duim.




Vouw het genaaide deel open, zo:


Leg deel genaamd "bovenkant" op het opengevouwen deel, goede kanten op elkaar.

Op de foto hieronder is dat wat je links in beeld ziet:


Naai delen 1/2 aan de bovenkant, let erop dat de duim niet meenaait én dat de middennaad richting de vingertoppen meegenaaid wordt.




Doe dit met ook met de buitenstof. Let erop dat je twee verschillende wanten krijgt: links en rechts. Vooral bij de gewalkte wol die ik gebruikte iets om goed op te letten, aangezien de wol twee goede kanten heeft. 

Als je de bovenkant wil versieren, met aplicaties of bandjes of wat dan maar ook, doe dit dan vóór je de bovenkant aan deel 1/2 vastnaaid. 

Ik gebruikte drie verschillende bandjes en mijn eigen label.

Mocht je nog een lusje aan de want willen voor een koord door de mouwen van de jas, dan is dit het moment om die tussen de naad van de buitenstof te doen. 


Schuif de voering in de gekeerde buitenste laag:





Speld en rijg de voering aan de buitenlaag, ervoor zorgend dat de naden mooi vlak én op elkaar liggen:



Naai de boord tot een koker (als je een lapje gebruikt):


Keer de koker, vouw hem dubbel, met de naad op elkaar en speld aan de want. Zorg dat de naad samenvalt met een naad van de want. Stik alles aan elkaar.


Vouw de boord terug en je wanten zijn klaar. Laat die natte sneeuw nu maar komen! :)